Your address will show here +12 34 56 78
Certyfikacja przetwórstwa
Certyfikacja przetwórstwa produktów rolnictwa ekologicznego oraz wprowadzania do obrotu produktów pochodzących z zagranicy prowadzona jest na zgodność z wymaganiami rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 (Dz.U.L. 189 z 20.07.2007 r. s.1) z późniejszymi zmianami oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (Dz.U.L. 250 z 18.09.2008 r. s.1) z późniejszymi zmianami oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 1235/2008 z dnia 8 grudnia 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w odniesieniu do ustaleń dotyczących przywozu produktów ekologicznych z krajów trzecich.
  • Text Hover
  • Text Hover
Dokonujemy szczegółowego opisu planu zakładu, który musi zawierać wykaz obiektów lub miejsc przystosowanych do przyjmowania, przetwarzania, pakowania, znakowania i składowania, używanych przed, podczas i po produkcji.
Przetwórstwo ekologiczne jest niemałym wyzwaniem dla przetwórców żywności konwencjonalnej. Swoją wiedzą wspomagamy Państwa na wszystkich etapach, przygotowania zakładu do działalności ekologicznej. Nie zawsze rozpoczęcie ekologicznej produkcji wiąże się z rezygnacją z produkcji konwencjonalnej, pomagamy w rozdzielaniu tych dwóch procesów. Doradzamy w sposobie prowadzenia dokumentacji, znakowaniu produktów, oddzieleniu linii produkcyjnych, doborze dostawców.
Weryfikujemy możliwości przetwórni, pokazujemy nowe kierunki rozwoju. Wszystko to aby pomóc naszym klientom nie tylko przejść drogę certyfikacji ale być wsparciem w dalszym etapie rozwoju firmy pod względem ekologicznym.
Zgodnie z obowiązującym prawem aby przetwórca mógł zostać objęty system kontroli zobligowany jest do złożenia w jednostce certyfikującej poprawnie wypełnionego „Zgłoszenia podjęcia działalności w zakresie rolnictwa ekologicznego” To kolejny etap wsparcia z naszej strony -wypełnienie formularza, opracowanie planu zakładu oraz weryfikacja niezbędnych załączników do rejestracji aby dopełnić wszelkich formalności z wybrana przez Państwa jednostką certyfikująca.
Dokumentacja jest przygotowywana indywidualnie dla każdego klienta po wcześniejszym przeprowadzeniu audytu wewnętrznego, przeglądzie istniejącej już w firmie dokumentacji, zapoznaniu się z procedurami obowiązującymi w firmie oraz zapoznaniu się z zakładem oraz technologią wykorzystywaną przy przetwórstwie. Zawiera wszelkie procedury, ocenę ryzyka, weryfikację etykiet pod względem BIO/EKO oraz załączniki niezbędne do funkcjonowania w systemie przetwórstwa ekologicznego.
Szkolenia dla właścicieli, kadry zarządzającej prowadzone są na terenie zakładu wliczone są w koszty usługi. Przygotowujemy niezbędne materiały szkoleniowe a szkolenie zakończone jest wystawieniem odpowiedniego zaświadczenia dla każdego z uczestników.

Poufność

Wszelkie uzyskane informacje na temat gospodarstwa, zakładu, firmy uzyskane podczas doradztwa, wdrożenia oraz innych zobowiązań z Państwem pozostają poufne co zostaje poświadczone w umowie zawartej przed przystąpieniem do współpracy.

Opłaty

Opłata za wykonaną usługę naliczana jest indywidulanie w zależności od wyboru rodzaju usługi wielkości gospodarstwa, firmy oraz podawana klientowi w formie pisemnej oferty.